![](https://static.wixstatic.com/media/dddd2c_dc35350ed44f44d49c2042f5527b1e5d~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_862,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/dddd2c_dc35350ed44f44d49c2042f5527b1e5d~mv2.jpg)
Naar aanleiding van het boek The Body Keeps the Score van Bessel van der Kolk (link) kreeg ik de volgende gedachten en associaties, die ik hier noteer.
- Een stuk gaat over EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing).
Hier wordt herinnering aan een jou overkomen trauma of aan een andere pijnlijk of lastige voorval gecombineerd met het volgen van de vinger voor de ogen van de therapeut, hiermee het werkgeheugen van de cliënt belastend.
- In de REM-slaap (REM = rapid eye movement), de fase in je slaap waar je droomt, worden herinneringen geassocieerd met droombeelden. Hierdoor vindt integratie plaats van herinneringen, recent verleden en van jaren geleden.
- Bij EFT (Emotional Freedom Technique) wordt je gevraagd je een (pijnlijke) episode te herinneren. Deze ga je je levendig inbeelden, en je gaat de mate van oplossing van de pijn een cijfer geven 1 (ondragelijk) – 10 (opgelost/geheeld). Dan verhuis je met dit beeld, bijvoorbeeld naar een tropisch paradijs, een fijne plek, en laat je de herinnering los. Je geeft die als het ware over aan het Universum bijvoorbeeld. Zo kun je een aantal keren heen en weer gaan tot je het cijfer 10 kan geven.
- In een meditatie-techniek (bijvoorbeeld het non-dualistische Dzogchen) vestig je je aandacht op een lastig voorval of een pijnlijke emotie in combinatie met ademen en ervaring in hier en nu. Je kijkt nu niet alleen met je gedachten maar met je hele gewaarzijn. “Ongemak” wordt hiermee onderdeel van het geheel.
In al deze vier genoemde voorbeelden komt steeds het naast-elkaar-bestaan van ‘moeilijke’ ervaringen samen met een ‘relativerende’. Bij de relativerende factor is een grote rol voor lichaamservaring ingeruimd. Dit is overduidelijk het geval bij ‘interoceptie’, beschreven in de vorige blog. Ook hier heb je te maken met het naast elkaar bestaan van mentaal leven ( je gedachten, beelden, angsten) en het ervaren van wat er gaande is in je lijf, wat dan weer een relativerende werking heeft. Het is gebleken dat, net als het stimuleren van REM-slaap, dit depressie-reducerend werkt. De werking van EMDR is in talloze onderzoeken allang erkend als succesvol. Ook EFT is in opmars. Over meditatie geldt hetzelfde – de helende werking ervan is evident.
Voor adem-therapie, Rebalancing en wandelcoaching kun je hetzelfde verhaal houden. Wat praten betreft; als client kun je hiermee jouw leven inbeelden in toen en in nu. Door feedback van een wandelcoach of een ander binnen te laten komen heb je weer te maken met de twee naast elkaar geplaatste ervaringen. Al wandelend zal de omgeving, zeker de rijkdom van natuur, het integreren van jouw herinneringen, geschiedenis, van jouw verhaal in je leven nog kansrijker maken.
Opmerkingen