top of page
Zoeken

"de rol van interoceptie: in hoeverre ben jij in tune met de signalen van je lichaam?"

Foto van schrijver: Gerrit de VriesGerrit de Vries

Bijgewerkt op: 29 mrt 2024

De psychiater Bessel van der Kolk stelt in zijn bestseller The Body Keeps The Score dat de westerse cultuur 'extreem ontlichaamd' is.

Als je niet lekker in je vel zit is de heersende opvatting, verander dan vooral je gedachten, bijvoorbeeld met mindfullness. Maar is dat afdoende en genoeg?

Introspectie, het aanschouwen van je gedachten, van je mentale leven, kan zeker okay zijn om duidelijkheid te krijgen over waar verwarring en mogelijke oorzaken van stress zitten. Zeker als je dat doet door te praten met een ander - met vrienden of met een wandelcoach ;-).

Interoceptie, het waarnemen van allerlei lichaamsprocessen, van hartslag tot spierspanningen, gaat verder je lichaam in. Waar je met introspectie, 'kijkt' naar je gedachten, maak je met interoceptie contact met je lichaam door te (leren) bewust te 'voelen', wat er zich nog meer afspeelt in de rest van jou.

Het blijkt dat hoe gevoeliger mensen zijn voor hun eigen interoceptieve signalen, hoe beter ze hun emoties reguleren. En mensen die minder goed kunnen benoemen wat ze in hun lijf voelen, hebben vaker last van mentale problemen zoals angststoornissen en depressies.


Hoe vaak neem jij gedurende de dag even een moment om de balans op te maken in hoeverre je alleen met je hoofd bent bezig geweest? En je af te vragen of de rest van je lichaam met jouw cognitieve, digitale, schrijvende en pratende bezigheden, wel genoeg aandacht heeft gekregen? Hoe voelen je hartslag, je buik, je benen en zo meer?


Introspectie is okay, maar ga es verder met interoceptie - het bewust gewaar worden wat er allemaal wel niet in je lichaam afspeelt en vervolgens, hoewel moeilijker, er achter te proberen te komen wat al die signalen betekenen.


Ik neem je mee om hier achter te komen. Op een wandeling (je hele lijf is bezig) al pratend (je ervaringen delen met een klankbord) en/of door middel van lichaamswerk. Graag informeer ik je over de mogelijkheden.

afb. uit NRC 14 mei 2022


In het artikel 'Kom uit je hoofd en ín je lijf' uit de NRC van 14 mei 2022 haalt journalist Wouter van Noort een promotie-onderzoek van psychologe Anne Marsman aan. Hierin wordt een overtuigend pleidooi gehouden om meer aandacht te geven aan de signalen in je lichaam. Zie:


159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Over het Motto

Comments


Contact

Amsterdam Oost e.o.

KvK nr: 84043717

​​

Tel: 06 287 23 690

compascoaching.info@gmail.com

Bedankt voor verzenden 

Logo Compas CMYK Reb_beigetransp.png
Logo Compas CMYK Coach_bruintransp.png
  • Black LinkedIn Icon
  • Instagram
  • Facebook

"Wanneer je de manier van kijken naar de dingen verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt." - Max Planck

 

© 2025 COMPAS Coaching 

bottom of page