top of page
Zoeken

Emotional rescue

Foto van schrijver: Gerrit de VriesGerrit de Vries

Bijgewerkt op: 15 dec 2024

Hoe verloopt een rebalancingsessie eigenlijk?

Het volgende is mogelijk:

In het gesprek aan het begin van elke sessie zou een client kunnen uitspreken dat deze last heeft van gebrek aan slaap, wat te maken zou kunnen hebben met een onvoldaan gevoel ten aanzien van werk, relatie of wat dan ook.


Ik zou dan kunnen vragen of de hand van een client okay voelt. In geval van antwoord 'ja' zou ik kunnen vragen de hand te bewegen om lichtheid, warmte, soepelheid te onderzoeken. En dat even later ik zie dat de borst van de client iets verkrampt of dat de ademhaling stokt, doordat client het eerder vertelde onvoldane gevoel beleeft. Ik kan client vragen te stoppen en opnieuw laten focussen op de hand en weer vragen deze te bewegen. Daarmee wil ik client laten ervaren dat het onvoldane gevoel van het verhaal gescheiden is van de lichamelijke beleving van de hand. (Die hand kan ook een ander lichaamsdeel zijn). Met het laten focussen op een lichaamsdeel, op de ademhaling of het gewicht op de stoel of tafel wordt de beleving hiervan losgemaakt van het ongemakkelijke verhaal of gevoel. Ik wil client plekken in het lichaam - de hand, borst, buik etc - laten beleven als 'eilandjes van veiligheid' of 'ankerpunten waar ze op kunnen vertrouwen'. De sensatie van veiligheid, warmte, ruim-voelen de client zichzelf laten toe-eigenen. Dit als tegenwicht voor het ongemak, kramp van het verhaal dat de client 'dwarszit' en mee rond loopt.

Pendelen zou je het kunnen noemen. Pendelen tussen staten van onderzoek (het meegebrachte verhaal) en veiligheid, tussen taal en lichaam, tussen herinnering aan het verleden en het levend-voelen in het nu. Op deze manier van afwisselen probeer ik het 'aankijken van de waarheid' te doseren met de genoemde lichaamsbeleving. In de sessie creeren we zo gezamenlijk, wat ik wel een mooie term vind, een 'window of tolerance'. Hiermee kan de client gedoseerd onderzoeken en inzicht krijgen in zijn of haar 'probleem'.


  1. Met dank aan 'The Body Keeps The Score' van Bessel van der Kolk. Zie blog van 22 mei 2022 'Hoe interoceptief ben jij?'


2. In mijn blogs 'Waarom wandelen en praten heeLt' deel 1 - 22 juni 2022 en deel 2 -

8 okt. 2022 komt pendelen ook aan de orde.



43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Over het Motto

コメント


Contact

Amsterdam Oost e.o.

KvK nr: 84043717

​​

Tel: 06 287 23 690

compascoaching.info@gmail.com

Bedankt voor verzenden 

Logo Compas CMYK Reb_beigetransp.png
Logo Compas CMYK Coach_bruintransp.png
  • Black LinkedIn Icon
  • Instagram
  • Facebook

"Wanneer je de manier van kijken naar de dingen verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt." - Max Planck

 

© 2025 COMPAS Coaching 

bottom of page