![](https://static.wixstatic.com/media/dddd2c_cfab5efadd4e4bcc93484870c26a8a15~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_550,al_c,q_85,enc_auto/dddd2c_cfab5efadd4e4bcc93484870c26a8a15~mv2.jpg)
Dit stukje gaat over tijd. Ook een onderwerp geliefd bij zowel natuurkundigen en coaches. Een momenteel, ook door niet-natuurkundigen, veel gelezen auteur is de natuurkundige Carlo Rovelli. Bijvoorbeeld in Het Mysterie van de Tijd fileert hij het begrip tijd. Maar dit blíjft moeilijk als je het in woorden wilt vangen!
Natuurlijk haalt hij Einstein aan met zijn relativiteitsleer, en het begrip singulariteit. Dit laatste is de gedachte dat alles, ruimte én ook tijd tot 1 punt teruggebracht wordt, een punt zonder afmetingen.
Ook in Geneve bij CERN wordt met dure experimenten onderzoek gedaan naar tijd (naast onderzoek naar elementaire deeltjes). Maar ondanks knappe en slimme vondsten blijft het zoeken.
Wat ik niet snap is dat natuurkundigen e.a. - maar er zijn er zeker, niet wat meer doen aan zelf-onderzoek.
Onderzoek naar het nu, onderdeel van tijd, kan iedereen zelf doen! En heeft direct resultaat.
In zijn boek De Kracht van het Nu noemt Eckhart Tolle het nu: "de nauwe poort die ten leven leidt".
Eenieder kan door te oefenen en te concentreren zijn/haar gedachten en gevoelens observeren en herkennen dat deze de tijd bepalen. Kijk maar hoe de meeste gedachten gaan over wat geweest is of nog moet komen. Zogenaamd verleden, heden en toekomst. Maar het nu is te zien, in of achter de wirwar van deze gedachten en gevoel - het "stilstaande" NU.
Het echt waarnemen van NU opent inderdaad een poort, een zicht op ongekende mogelijkheden, vrij van tijd (in de reguliere zin) en spanning.
Je zou het ontdekken hiervan kunnen beschouwen als een cognitieve Big Bang (1).
In de natuurkunde is de kleinst denkbare tijdseenheid vastgesteld op 10 tot de macht -42 seconde, dat is na de komma 42 nullen en dan een 1. (de zogenaamde Planck-tijd)
Maar het NU is nóg minder dan die Planck-tijd, naar mijn idee. Vandaar de associatie met Big Bang en singulariteit.
En het coachen in de praktijk dan?
Graag zou ik een gesprekspartner attent willen maken over het verschijnsel tijd, maar dan iets minder diepgravend in eerste instantie.
Problemen en kwesties die worden aangedragen in een coachgesprek hebben vaak een connectie met het verleden of spelen in een toekomst. (kloktijd, psychologische tijd).
Ik zal een oefening aanbieden waarbij de gesprekspartner, door zich het NU voor te stellen, zal ondervinden dat daar geen enkel probleem zich ophoudt, en daarmee een prachtig startpunt is om naar zichzelf te kijken.
(1) in More than Allegory - Bernardo Kastrup - blz . 102
(2) in Dreamed up Reality - Bernardo Kastrup - inleiding
Imagine the amazement of Christopher Columbus upon discovering the New World, with its exotic fauna, flora, and seemingly alien natives...
Imagine the wonder of Marco Polo as he labored along the Silk Road, becoming immersed in cultures and costumes unknown...
Imagine the awe of Neil Armstrong and Edwin “Buzz” Aldrin upon watching the Earth from the surface of the moon...
...none of it can equal, in power or marvel, the sheer adventure of closing one's eyes and diving deep into one's own mind to remember that which is beyond language, time, and space.
コメント